Kanske inte så fältmässigt, men….

Armén hade under många år en uppvisningstropp med det modernare fältbageriet som på 50-talet ersatte det äldre som jag bevarat. Mitt användes ju från 1902. Detta modernare bageri var ju känt för att på olika uppvisningar baka wienerbröd fram till avvecklingen.

Jag tänker ta upp tråden. Men det blir då kannelbullar i stället.

Jag råkar känna en pensionerad bagare/konditor.

Jag bad Kurt Larsson om hjälp och det gick inte att ta miste på hans tveksamhet. >Det där kan ju aldrig fungera…

Med motiveringen att man måste ju ändå prova så fick jag hjälp med ett recept som skulle ge 160 bullar.

Två timmar tar det att värma upp ugnen.

tips:Stryk ut kanten så hänger slutet bättre ihop !

Degen körs i degblandaren och sedan tar kavling vid. Det är här man behöver ett proffs till hjälp. Att få degen färdig måste gå undan annars får de första och de sista helt olika jästid.

Vi gjorde dem i två omgångar, alltså två formar med 40 st i varje form. vi provade även vanliga civila bageriplåtar för Kurt litade inte på arméns…Jag måste få säga att jag blev absurt stolt över resultatet. Hela kvarteret luktade kanelbulle så grannarna stod på rad och en stor del av produktionen fick jag med glädje ge bort.

Kanelbullar 160 stycken

 

Deg:
4 kg vetemjöl
600 g socker
2 l mjölk
300 g jäst
800 g margarin

Fyllning:
1 kg smör
500 g socker
500 g farinsocker (brun)
Kanel

Pensling:
2 ägg
Pärlsocker

Ugn 230  10 min

Utgå från kallt smör, margarin och mjölk.
Värm degvätskan till ca 50 grader (margarin + mjölk)
Häll vätskan i degblandaren, häll över 3,5 kg av mjölet och
Lägg jästen uppe på mjölet.
Kör maskinen till en relativt vek deg

Dela den färdiga degen i fyra delar som blir till 40 bullar var.
Ingen förjäsning.
Jäs bullarna i ugn
( det gick också bra att jäsa i övertäckt baktråg ute i solskenet.)
Jäs inte för länge ! Då blir bullarna platta.