Fältbakugn 201

Fältbakugn 201

Tack vare en uppmärksam Tomas L, så är jag nu ägare till vad som verkar vara den enda bevarade fältbakugnen av 40-tals modell.

Första gången utomhus

Ugnen hämtades fram ur en loge på en gård utanför Strängnäs där den stått i över femtio år.

Den är tung, och naturligtvis så regnar det, men nu är den på släpet och det är bara 9 timmars körning till Skåne…

Ugnen är modell 1902 men är tillverkad 1941 av Verkstads AB Lindqvist i Motala

Verktyg på sidan

Vagnen är i utmärkt skick och utan rost. Invändigt konserverad och infettad. Däcken är från 1969, alltså nästan nya…

Den är maskeringsmålad under den gröna färgen och tanken är att så småningom återställa till hur den såg ut när den togs i tjänst.

Vattenbehållare för att ge ånga under gräddning. Behållaren fylls med en mängd vatten. Kranen öppnas och vattnet rinner genom ett rör i toppen på fyrboxen där det förångas och ledes vidare till ugnsutrymmet.

Sammanlagt åtta stycken tråg får plats. Fyra i varje muffel (ugn). Tolv limpor i varje i varje tråg ger nittiosex limpor per omgång. Med en gräddningstid på 45 minuter. Läs mer under fliken bakning !

Vattentankar

På båda sidor av fyrboxen sitter det rostfria vattentankar för att producera varmvatten. Gavlarna är avtagningsbara för rengöring. På framsidan finns ett ångrör för att leda bort ånga om vattnet kokar.

Första eldningen

Nedan följer några bilder på proveldning nummer två. Nu till full temperatur 230 grader. Eftersom ugnen var konserverad invändigt med vapenfett blev det en rökig tillställning.

Första eldningen

Skorsten är som på en större industri och har en böj som riktas i vindriktningen och ger bättre drag då vinden hjälper till att suga ut rökgaserna.

Eldstaden är cirka 1 1/2 meter djup. Asklådan under.

Termometer

Första "baket"

När jag kört hem med vagnen var temperaturen fortfarande 175 grader. Hemma pågick bakning av vaniljdrömmar och jag kunde inte låta bli att norpa några stycken för att provbaka ! Jag undrar när någon senast bakade vaniljdrömmar i en fältbakugn 201 ??