Brödbak

I april 2019 var det tid för första större brödbaket. Familjen var på årets viktigaste begivenhet- Göteborg Horse Show, så jag hade helgen och det vackra vädret för mig själv.

Tanken var att baka bröd enligt fältportionsstaten, alltså bröd á 500g vilket soldaten fick ett per dag, att ha i sin brödpåse.

Jag bakade ett vete-råg bröd (VR) och ett vetebröd.

25 kilo deg, blev till 44 limpor i fyra formar. Ugnen på 230° C.

Storbaket i fältugnen 20190406

Två bröd sorter Vetebröd med vallmofrön och äggpensling
Degvikt 12 kg delas på 24 á 500 g till två formar

Vatten 4 kg
Vetemjöl 5,6 kg
Jäst 400 g
Salt 130 g
Fett 60 g
2 dl sirap
Ägg till pensling och vallmofrön.
Detta ger 24 degämnen á 500 g (två formar med 12 i var)

 

VR

Vatten 4,8 kg
Vetemjöl 5,4 kg
Rågmjöl 1,3 kg
Jäst 400 g
Salt 130 g
Fett 60 g
2 dl sirap
2 paket skållade gryn (skålla i 1 l av vattnet)

Knådas i maskin 20 minuter.
Ugn 230  25 minuter vänd formarna efter halva tiden.