Att tillreda punsch

 

 

Cajsa Warg. Att tillreda Punsch från år 1755

 

Till ½ stop (6,5 dl) arrak tages 3 ½ stop (4,6 l) vatten, om arraken är gammal och stark, 1 kvarter (3,3 dl) silad och klar citronsaft samt 1 ½ skålpund (6,3 hg) socker. Uti punschskålen lägges först sockret, därpå slås citronsaften och vattnet, vilket omröres till dess sockret bliver smält, då slås arraken därtill och röres om, så är han färdig. Om man behagar, så kan skalet läggas däruti av en färsk citron. När varm punsch behagas, så uppkokas vattnet uti en tepanna, och slås så hett det är uti punschskålen till citronsaften och sockret och därefter slås arraken uti.

 

kommentar:

Punsch var från början inte en färdig, buteljerad dryck utan något som man själv blandade till i en Punschskål. En vanlig ingrediens är thé som reglerar dryckens färg. Färdig punsch har en alkoholprocent på ca 26%. Huvudingrediensen Arrak ca 40%. Personligen anser jag de Punsch sorter som är tillgängliga idag alldeles för söta för att kunna fungera samman med ärtsoppa. Men blanda en egen och upptäck lite historia.
Ett stop är lika med 1,3 liter
Ett skålpund är lika med 425 gram
En kvarter är lika med 3,25 dl. 1 stop lika med 4 kvarter