U.S. Field Range

U.S. Army, Range, Field m/1937

Jag har lyckats få tag på ett amerikanskt fältkök av ursprungsmodell. Den gröna ytterdelen är märkt med tillverkaren Reynolds Metal 1945. Själva brännaren med 1944 likaså den stora steklådan.

Brännaren går på vanlig bensin, men skall även kunna drivas på det mesta som är brännbart och i vätskeform.

På spisen kan man koka, steka och ugnsbaka. De två standardgrytorna rymmer 10 respektive 15 Gallons (38 resp 57 L).

Denna spismodell är fortfarande i bruk och används av amerikanska militären och många Nato länder (kallas ofta M59) men har då fått en brännare som har moderniserats i ett antal steg. M37 till M2 till M2A till den moderna brännaren PMB från Babington som faktiskt tillverkades i Söderköping innan tillverkningen lades ner där.

Efter att amerikanska trupper efter andra världskriget avrustat, så samlades deras utrustning på enorma fält i Tyskland. Denna utrustning såldes sedan per kvadratkilometer till hugade spekulanter, bland annat svenska försvaret. som exempelvis köptes Mustang jaktplan, lastbilar, enorma mängder bromateriel (BB2) och förmodligen min spis som jag tror hamnade i Norge innan den fick ben och tog sig till Sverige och Skåne.

 

IMG_7767

IMG_7735

IMG_7766

IMG_7730

IMG_7768

Första användning, Gulasch, enligt recept från Zoltans morsa i Ungern. (se recept under matlagning)

 

IMG_7695

Brännaren fungerar enligt Primusprincipen och lämnar hela 15 kW på full effekt. Bränslet finns i behållaren på höger sida som rymmer 7 Quarts (6,5 L). På vänster sida sitter luftbehållaren som pumpas upp till 40 psi med en större cykelpump.