Västerviks flygplats 2021

Västerviks flygplats 2021

I augusti 2021 var äntligen Covidrestriktionerna så lättade att Västerviks militärhistoriska förenings efterlängtade evenemang kunde genomföras fullt ut.

Jag var sedan tidigare inbjuden för att ordna lunch till besökarna. Ärtsoppa är möjligen lite uttjatat men det är bara att erkänna att det är det väldigt många besökare ser fram emot. Evenemanget går av stapeln på Västerviks flygplats. Hela flygplatsen disponerades och jag är verkligen glad att få delta och att få tillfälle att göra det jag tycker är roligt och att träffa så många glada människor.

Detta är andra gången träffen genomförs och det verkar som om arrangörerna har en mycket framgångsrik väderansvarig.

Arrangemanget leds av en fantastisk eldsjäl, Rickard Karlsson och en sammanslutning av Willys Jeep entusiaster med fantastiska bevarade militära jeepar i olika utförande.

 

Upp i gryningen !

Arbetet i en kokgrupp är vanligen inget för lata. Mycket planering och så även denna dag. 100 liter ärtsoppa skall vara klar 11:30 så då är det tänt under grytan 06:30. Portionsstorleken är 4 dl per person, så det skall räcka till 250 stycken sugna.

Ärterna var lagda i blöt kvällen innan och köttet, 22 kilo, tärnat hemma och medtaget i portabel frys.

 

 

 

 

 

Som en av mina vänner tidigare formulerat det så är arbetet med militär utrustning ingen enmanssport. Även denna gång ställde min vän Göran Braun upp och delade vedermödorna.

En intressant upplevelse var att pli kommenderad till Korum (militär gudstjänst). All reglementsenligt klädd personal skulle inställa sig för en fältandakt som hölls av regementspastor från Eksjö garnison.

Temat var försvarets utlandstjänstgörande personal och veteraner. Till sist var det en fröjd att höra Göran delta i psalmsjungandet. En inte helt oäven stämma.

På bilden nedan, ser ni Tomas L från Mellösa som självklart kommer klädd som det anstår tillfället och får naturligtvis soppan i sitt matkärl m/40.